Het verboden boek: Voorbij de Pandemische Chaos

Op 13 juli, dik vijf maanden geleden, kondigde ik hier aan dat het boek Voorbij de pandemische chaos. Goed op weg? eind september in de winkels zou liggen. In deze opvolger van het boek Pandemische chaos uit 2021, ook onder redactie van Dick Bijl, buigen deskundigen, onder wie internationaal vermaarde wetenschappers, zich over het coronabeleid en de toekomst.

Eind september kwam en ging… zonder boek. Ik probeer hier deels te reconstrueren wat er gebeurde en waarom het het boek niet ‘mocht’ verschijnen. En er is goed nieuws aan het einde van dit verhaal, een ‘happy end’: het boek is er nu dan eindelijk tóch!

De uitnodiging

Ik leerde Dick Bijl kennen in de herfst van 2021. Via LinkedIn raakten we in contact en hij nodigde me uit voor de boekpresentatie van Pandemische chaos. Helaas kon ik daar niet bij zijn, maar we hielden het contact warm. Die winter kwamen we elkaar tegen tijdens de druilerige en grijze protestmars in Utrecht op 4 december 2021. Het was rond die tijd dat Dick mij vertelde dat het boek Pandemische chaos een aardig succes aan het worden was, ook tot vreugde van de uitgever, en dat hij al bezig was met de voorbereidingen voor een opvolger, een tweede deel. Ik was verrast en zeer vereerd toen ik het aanbod van Dick kreeg om daar een hoofdstuk aan bij te dragen. Dat aanbod nam ik direct aan.

Die winter zakte ik echter langzaam maar zeker steeds dieper weg in een heuse depressie. Ik kwam maar niet aan schrijven toe.

Toen de lente van 2022 de winter van 2021 verdreef, klaarde ook de lucht in mijn brein langzaam op en ik begon aan mijn herstel. De inspiratie begon ook weer te komen. In mijn vrije tijd lukte het me weer steeds beter om te schrijven en voor ik het wist was mijn bijdrage aan Voorbij de pandemische chaos gereed. Mijn allereerste bijdrage aan een echt boek. Het was erg spannend toen ik Dick mijn teksten toestuurde voor redactie. Zou het goed genoeg zijn? Zou ik straks als co-auteur in de winkels liggen?

Dick was tevreden. Ik deed mee. Het werd me opeens duidelijk dat er een ‘droom’ zou uitkomen waarvan ik niet eens zo helder wist dat ik ‘em had. Hij bleef geheimzinnig over de andere auteurs en liet weinig meer los dan dat er waarschijnlijk ook “enkele grote internationale namen” tussen zouden zitten. Ik besloot gewoon maar op hem te vertrouwen en dankbaar te zijn voor deze kans die ik kreeg. De uitgever, dezelfde als van het eerste deel, Pandemische chaos, had het boek in de planning gezet om uitgegeven te worden in september. Dat kwam ergens in de zomer ook zo op hun website te staan.

Echter, de zomer verliep vrij stilletjes en september naderde met rasse schreden zonder dat er ruchtbaarheid werd gegeven aan de te verwachten verschijning van het boek. Toen werd op de website van de uitgever plots de termijn van september verschoven naar eind november. Wat was hier aan de hand?

De censuur en de afwijzing

Dit stuk is moeilijker om goed te reconstrueren. Waar het op neer komt, is dat de uitgever zich plots ging bemoeien met de inhoud van het boek. Krachten binnen (of rond?) de uitgever vonden dat diverse bijdragen, waaronder die van internationaal vermaarde en gelauwerde wetenschappers, aangepast moesten worden. Het leek ze ’te heet’ onder de voeten te worden. Daar waar een jaar eerder door dezelfde uitgever de hoofdstukken in Pandemische Chaos, die toen ook al terecht kritisch van toon waren, gewoon zonder slag of stoot werden gedrukt, uitgegeven en verkocht, werd de inhoud van opvolger Voorbij de pandemische chaos nu opeens als ‘problematisch’ bestempeld. Probeerde de uitgever censuur toe te passen op de visie en uitlatingen van onafhankelijke deskundigen en wetenschappers? Hoe dan en waarom?

Gesprekken en onderhandelingen mochten uiteindelijk niet baten: de uitkomst bleek uiteindelijk dat de uitgever het boek helemaal niet meer zou uitgeven. Dat was een loodzware tegenvaller, zeker met de feestdagen voor de deur. In Nederland is het boek nog steeds een zeer populair cadeau om te schenken tijdens de feestdagen. Hoe nu verder?

Doorzettingsvermogen

Dick Bijl is een bijzondere kerel voor wie ik veel respect heb gekregen. Ik kan hem allerlei persoonlijkheidskenmerken toedichten en doorzettingsvermogen is daar zeker één van. Wat een doorzetter. Na een korte zoektocht naar een vervangende uitgever besloot Dick dat de snelste route naar een uitgegeven Voorbij de pandemische chaos was om het in eigen beheer uit te geven. Andere uitgevers waren er wel en wilden wel, maar het zou dan tot begin 2023 kunnen duren voordat het boek het licht zou zien. Dat was geen optie. “Dan doe ik wel zelf”, zal Dick gedacht hebben. Zo gedacht, zo gezegd en uiteindelijk: zo gedaan.

Voorbij de Pandemische Chaos. Goed op weg?

Kort geleden hoorde ik van Dick dat hij de eerste dozen met boeken van de drukkerij binnen heeft. Via mijn marketing adviesbureau marQable is er inmiddels een webshop opgetuigd waar het boek exclusief online besteld kan worden. Ondanks alle uitdagingen is het boek dan nu tóch voor iedereen beschikbaar en te koop. De oplage van de eerste druk is beperkt en er zijn zéér veel geïnteresseerden, dus wacht niet te lang en bestel snel! Let op: het boek wordt exclusief via deze website verkocht en is dus nergens anders daadwerkelijk te krijgen.

Ach, sorry, nu weet u nog steeds niet wie er, behalve ondergetekende en ‘yours truly’, nog meer hoofdstukken hebben geschreven voor Voorbij de pandemische chaos. Goed op weg? Zit u nog in spanning? Ik zal het in deze column niet verklappen en verwijs u gewoon door naar de website waar u het boek kunt bestellen. Daar staat alle beschikbare informatie voor u klaar.

Ik ben natuurlijk wel erg benieuwd wat u ervan vindt. Van het boek als geheel en natuurlijk ook van míjn hoofdstuk. Wat vindt u: ben ik goed op weg?

Wie het weet, mag het zeggen.