STEFz’nSpinsels #2: Beperking Verwerking

Artwork: MC Stef

Als ik terug kijkt op het afgelopen anderhalf jaar sinds de eerste lockdown in maart 2020, dan concludeer ik dat ik veel kennis heb opgedaan. Op verschillende vlakken, zowel muzikaal als in het algemeen. Ik zie steeds helderder hoe ‘het systeem’ ons nog meer heeft beperkt dan voorheen, toen meerdere mensen het nog niet zagen.

Als ik een afweging moet maken of ik in de laatste 18 maanden meer heb verloren of gewonnen, dan kom ik tot 1 conclusie: voor mijn gevoel heb ik meer gewonnen.

Financieel gezien, ben ik behoorlijk wat stappen achteruitgegaan. Echter, in de liefde, spiritueel en op emotioneel vlak heb ik zo ontzettend veel gewonnen de afgelopen tijd. Maar goed, hoe ga je om met dingen die van je afgenomen worden zoals je vrijheid, kansen of inkomsten?

Bezittingen maken je rijk? Ik heb dat type rijkdom niet, mijn rijkdom is het leven!

~ Bob Marley

In mijn geval, hoe lullig dit ook zal klinken voor velen, heb ik zeer weinig last hiervan ondervonden in het eerste gedeelte van de lockdown. Nadat ik van mijn oude werkgever te horen kreeg dat we dicht moesten voor onbepaalde tijd en ik doorbetaald zou worden met de NOW-regeling, ben ik echt heel goed gebruik gaan maken van mijn tijd.

Ik leefde toch al vaak als een soort kluizenaar want mijn muziek schrijven, opnemen en produceren, doe ik voor een groot deel in m’n eentje. Ik produceerde altijd al veel muziek, maar vanaf maart 2020 is dat alleen maar verdubbeld, terwijl er al veel op de planning stond om dat jaar uit te komen. Dit kwam vooral omdat mijn werkgever mij na 2 maanden NOW-regeling geen vast contract wilde aanbieden na ruim 5 jaar in dienst te zijn geweest (welke ik in principe had moeten krijgen op dat moment).

Als wij geen lockdown hadden gehad, dan had ik waarschijnlijk ook niet samen met Das de Rijmmaniak en Def P, onder de naam Verkeerd Verbonden, het album Perceptie-Deceptie opgenomen. Dat album, uitgebracht in november 2020, gaat over het gehele corona-gebeuren waar we momenteel nog steeds in zitten. Wat in mijn ogen in eerste instantie alleen maar een single zou worden, getiteld Informatie-Oorlog, is met de mannen na een paar sessies uitgegroeid tot een volwaardig album.

Aangezien ik veel beats al eerder had gemaakt en klaar waren voor gebruik, was het dus vooral onderwerpen aankaarten en schrijven. De inspiratie voor de track Muilkorf kreeg ik omdat ik op dat moment helemaal gek werd van iedereen om mij heen die massaal overal mondkapjes ging dragen, zelfs al vóórdat het verplicht was. Mede dankzij de videoclip op YouTube, creërde deze track heel veel nieuw publiek en ook nieuwe kansen, waaronder deze column hier op Rijksvrijheid.

Alles bij elkaar heeft de corona-waanzin tot op heden voor mij wel goed uitgepakt, ondanks de behoorlijke financiële tegenvaller. Op dit soort momenten denk ik altijd aan een interview met Bob Marley waarin hem werd gevraagd: “Ben je een rijk man?”.

Hij antwoord met: “Wat bedoel je met rijk?”, waarop de interviewer hem vroeg: “Heb je veel bezittingen en geld?”. Bob Marley reageerde met hét gouden antwoord: 

Bezittingen maken je rijk?
Ik heb dat type rijkdom niet, 
mijn rijkdom is het leven!

Blessings