De Staat-o-paat

Attributions
The psycho icon in image is attributed to: Roundicons from www.flaticon.com

Het schijnt dat tussen de 1% en 5% van ons psychopaat is, maar dat het aanzienlijk vaker voorkomt naarmate mensen een meer gezaghebbende functie bekleden. Dan zijn er ook nog sociopaten: gewetenloze mensen die liegen om het liegen en alleen maar uit zijn op macht uitoefenen op anderen.

Vorige week keek ik de documentaire Alleen Tegen de Staat van regisseur Stijn Bouma. Daarin vertellen vijf moeders, die slachtoffer werden van het Toeslagenschandaal, in ijzingwekkende monologen hoe hun leven en dat van hun kinderen werd verwoest door een systeem waaruit iedere menselijkheid is verdwenen.

Na het aanhoren van hun verhalen over systematische marteling en vernedering besef ik dat er een nog gevaarlijker ‘o-paat’ rondwaart: de Staat-o-paat.

Pas op voor de Staat-o-paat

De Staat-o-paat wil het beste jongetje van de klas zijn, maar werd vroeger altijd gepest op school omdat ‘ie zo klein en bijdehand is. De Staat-o-paat zegt van zichzelf tolerant te zijn, maar is in werkelijkheid vooral afstandelijk en diep van binnen xenofoob. De Staat-o-paat heeft een langdurig koloniaal verleden diep in de genen verankerd waardoor hij is voorgeprogrammeerd om te onderwerpen, te onderdrukken, te misbruiken en te parasiteren.

Toen de Staat-o-paat klein was, genoot hij ervan om bij insecten één voor één de pootjes uit het lijf te trekken. Hij vond het leuk om mieren te verbranden in de hitte van zonnestralen die hij convergeerde in het brandpunt van een goedkoop vergrootglas. De Staat-o-paat waant zichzelf intelligenter dan anderen maar omringt zich vooral met gedweeë, slappe volgers met tunnelvisie en gebrek aan (zelf)kritisch denkvermogen.

De Staat-o-paat hoort thuis in een gesticht. Echter, de Staat-o-paat ís een gesticht: Medisch Centrum Nederland. Medisch Centrum Nederland is een psychiatrisch ziekenhuis waarin de Staat-o-paat niemand meer als mens ziet, maar als patiënt. Iedereen is patiënt en lijdend voorwerp. De Staat-o-paat wil dat iedereen chronisch ziek is en ziek blijft zodat hij ze medicamenteus kan blijven drogeren. Het liefst onder drang of dwang. Zij die zichzelf gezond verklaren, worden als minder of als gevaarlijk weggezet en verbannen naar de gesloten afdeling van Medisch Centrum Nederland.

Menticide

Pas op voor de Staat-o-paat. Hij is overal en loert op iedereen. Hij voedt zich met goedgelovigen en teert op hun angst. De Staat-o-paat pleegt menticide uit pure verveling, gewoon omdat het kan. Een ieder die denkt dat de Staat-o-paat het vast niet op hem of haar heeft gemunt, is het eerstvolgende slachtoffer.